Przepisy

Wanilia w kilku domowych odsłonach

Waniliowa wódka - ekstrakt

150 ml wódki
50 ml koniaku lub rumu
4 laski wanilii

Laski wanilii przeciąć wzdłuż i ułożyć w szklanej butelce. Zalać wódką oraz koniakiem, zatkać naturalnym korkiem. Odstawić w ciemne miejsce na około miesiąc. Ekstrakt jest gotowy gdy jego kolor nabierze karmelowej głębi.

Waniliowa wódka do esencja idealnie nadająca się nie tylko do picia, ale wspaniale komponuje się z drinkami oraz wzbogaca smak kremów, ciast i dodaje wyrafinowanej szczypty luksusu białym mięsom.

Domowy cukier waniliowy

1 kg cukru trzcinowego lub białego (drobnego)
4 laski wanilii

Do słoika wsypujemy połowę cukru. Laski wanilii przecinamy wzdłuż i zeskrobujemy nasionka, dodajemy je do cukru. Puste laski dzielimy na mniejsze kawałki, wkładamy do słoika. Dosypujemy pozostały cukier. Całość wstrząsnąć. Domowy cukier waniliowy jest gotowy po 2 tygodniach. Cukier waniliowy jest nie tylko idealny jako dodatek do ciast czy deserów, ale fantastycznie wzbogaci smak kawy czy mleka z kakao.

Waniliowa oliwa

250 ml oliwy extra virgin
2 laski wanilii

Do oliwy dodajemy przecięte wzdłuż laski wanilii. Odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce na około 4 tygodnie. Nie wkładamy do lodówki.

Waniliowa oliwa to ekskluzywny dodatek do deserów owocowych, makaronów i ryżu. Zaskakująco podkreśla smak sałatek z dodatkiem aromatycznych serów – sałatka z truskawkami (przepis poniżej) tylko z oliwą będą brylowały na stołach.

Sól waniliowa

250dkg soli
1 laska wanilii

Laskę wanilii przecinamy i do miseczki z solą wyłuskujemy ziarenka. Pustą laskę wanilii kroimy na mniejsze kawałki i mieszamy razem z solą. Całość przesypujemy do szczelnego pojemnika. Aromatyzowana sól jest gotowa po 7 dniach.

Najodpowiedniejsza sól : zwykła; różowa w płatkach typu River lub morska. Waniliowa sól idealnie nadaje się do naleśników, deserów, sosów do mięs białych czy ryb , a także sałatek bądź warzyw (patrz szpinak imbirowo- waniliowy). Jest genialnym połączeniem słodyczy ze słoną nutą, która nadaje charakter wszystkim potrawom z dodatkiem kakao ( patrz sos winno-waniliowy).

 

Alkohol z wanilią

Aromatyczna nalewka

1 szklanka wódki
1 szklanka spirytusu
½ szklanki rumu
1 szklanka wody
5 dużych lasek wanilii
6 goździków
1 laska cynamonu
2 cytryny + 1 cytryna
1 nieduża pomarańcza
50 dkg cukru

Etap 1
Goździki rozdrabniamy w moździerzu, laski wanilii przecinamy wzdłuż. Z umytych cytryn ścieramy skórkę. Laskę cynamonu, wanilię,goździki i skórkę z cytryny umieszczamy w słoju. Całość zalewamy wódką i spirytusem. Zamykamy i odstawiamy w ciemne miejsce, o temperaturze pokojowej na 2 – 3 tygodnie. Cyklicznie co 4 dni należy wstrząsać słojem.

Etap 2
Nalewkę ze słoja filtrujemy. Wodę zagotowujemy wraz z cukrem i gotujemy do momentu powstania gęstego syropu. Do syropu dodajemy sok z 1 cytryny oraz pomarańczy. Jeśli chcemy uzyskać bardziej winny smak można zwiększyć ilość soku z owoców. Całość należy wystudzić do temperatury pokojowej. Do podstawowej nalewki dodajemy kolejno syrop oraz rum. Przelewamy do butelek i odstawiamy na co najmniej tydzień.

Likier waniliowy

0,5 l spirytusu
0,4 l wody
1 limonka
0,5 kg cukru trzcinowego
2 laski wanilii

Etap I
Wanilię nacinamy wzdłuż i macerujemy w spirytusie przez tydzień, w temperaturze pokojowej.

Etap II
Wodę z cukrem gotujemy na gęsty syrop. Dodajemy sok z limonki. Wystudzamy do temperatury pokojowej. Do syropu wlewamy przefiltrowany waniliowy ekstrakt spirytusowy. (Idealnie do filtracji nadaje się gęste płótno lub bibuła filtracyjna). Likier przelewamy do butelek i odstawiamy na około 3 miesiące.

Do butelek można włożyć wcześniej moczone w spirytusie laski wanilii. Likier waniliowy najlepiej smakuje podawany w temperaturze 20o C. Idealnie komponuje się z sosami do deserów, a także z drinkami.

Musująca wanilia – drink

50 ml likieru waniliowego (idealny z powyższego przepisu)
30 ml wina musującego (idealne o aromacie jabłek, typ apertiff)
kostki lodu

Garść kostek lodu miksujemy z likierem waniliowym. Wlewamy do kieliszka i dopełniamy winem musującym. Górę dopełniamy kostkę lodu. Smak drinka można podkreślić szroniąc górę kieliszka. Rant moczymy sokiem z limonki i zagłębiamy w cukrze z dodatkiem: kakao lub cynamonu lub zmielonych goździków. (Drobny cukier mieszamy z dowolnym składnikiem.)

Orzechowa wanilia – drink

20 ml wódki orzechowej
15 ml irish cream
20 ml likieru waniliowego

Do podłużnego kieliszka wlewamy kolejno wódkę orzechową, irish cream i syrop waniliowy. Wlewamy po ściance tworząc trzy kolejne warstwy. Waniliowy rum ⁃ rum ⁃ laska wanilii ⁃ goździki ⁃ plastry cytryny brak proporcji

Wanilia na danie główne

Drób w wanilii

2 kg mięsa ( kurczak, gołębie, perliczka, pularda,królik)
szklanka słodkiego lub półsłodkiego czerwonego wina
3 laski wanilii ( średnia wielkość)
0,5 l śmietany 22%
40 g masła
2 łyżki mąki pszennej
sól zwykła lub waniliowa
pieprz
*opcjonalnie: rozmaryn, goździki, imbir

Mięso sprawić, natrzeć solą i pieprzem. Dla podkreślenia smaku można użyć soli waniliowej. Odstawić w chłodne miejsce na minimum 2 godziny. Po tym czasie mięso oprószyć delikatnie mąką. Piekarnik rozgrzewamy do 180o C. W brytfanie klarujemy masło i smażymy mięso z każdej strony ( około 5 minut na stronę). Laskę wanilii przecinamy wzdłuż, dodajemy do mięsa i wlewamy 70 ml wina. * Możemy dodać ( nie jest to konieczne) któryś z dodatków, które wspaniale komponują się z waniliowym smakiem, a więc kilka goździków lub gałązkę rozmarynu lub pół łyżeczki startego imbiru. Całość nakrywamy i wstawiamy do piekarnika na 35 minut. Sos z pieczenia przelewamy do garnka ( mięso pozostaje w brytfanie), dodajemy resztę wina i gotując redukujemy o około połowę, aż do uzyskania aksamitnego połysku. Dodajemy 300 ml śmietany i gotujemy na małym ogniu przez kwadrans, po czym ponownie zalewamy sosem mięso i gotujemy razem jeszcze 10 minut. Pozostałe laski wanilii przecinamy. Ziarenka wanilii dodajemy do pozostałej śmietany i wlewamy do całości, gotując 5 minut.

Całość wspaniale komponuje się z dzikim ryżem.

Aromatyczne roladki

2 piersi z kurczaka
garść orzechów (włoskich lub fistaszków)
garść żurawiny
olej waniliowy
waniliowa sól
pieprz
bułka tarta
mąka pszenna
jajko
olej rzepakowy lub masło klarowane

Piersi z kurczaka rozciąć i delikatnie rozbić tworząc cienkie płaty. Oprószyć solą waniliową i pieprzem, odstawić w chłodne miejsce na minimum 30 minut. Orzechy wraz z żurawiną posiekać, wymieszać z łyżką oleju. Na każdym płacie położyć nadzienie i zwinąć w rulon. Obtoczyć kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na maśle klarowanym lub oleju, zaczynając od łączenia roladek. Podawać z sosem winno – waniliowym (przepis poniżej).

Sos winno – waniliowy

½ szklanki czerwonego wina półsłodkiego
¼ szklanki wody
garść żurawiny
1 laska wanilii
2 kostki startej, gorzkiej czekolady 70%

Do rozgrzanej wody wlać wino, dodać żurawinę oraz laskę wanilii. Zredukować sos o połowę, na koniec dodając startą czekoladę. Przed podaniem wyciągnąć laskę wanilii.

Waniliowy dorsz

4 filety z dorsza
6 gruszek
laska wanilii
¼ szklanki białego, półwytrawnego wina
1 szklanka bulionu warzywnego
2 łyżki cukru trzcinowego
sól waniliowa
pieprz cytrynowy

Filety po osuszeniu oprószyć solą i pieprzem. Odstawić na chwilę. W dużym garnku (brytfana) lub na patelni mieszamy pozostałe składniki (oprócz owoców). Podgrzać i dodać ryby. Na górę ułożyć ćwiartki owoców. Dusić przez 20 minut na wolnym ogniu.

Szpinak imbirowo – waniliowy

½ kg świeżego lub mrożonego szpinaku
3 ząbki czosnku
mały imbir
4 łyżki oleju waniliowego
sól

Szpinak – świeży kroimy. Imbir ścieramy na tarce – 1 łyżeczka. Czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej waniliowy (przepis powyżej) i wrzucamy imbir z czosnkiem. Chwilę smażymy. Następnie dodajemy szpinak i chwilę smażymy na dużym ogniu, energicznie mieszając. Idealnie komponuje się z rybami oraz ryżem.

Waniliowe popołudnie

Sałatka z truskawkami

30 dkg truskawek
rucola
20 dkg koziego sera (twaróg lub a'la feta)
garść żurawiny
łyżka zielonego pieprzu z zalewy
kieliszek rumu lub orzechówki
3 łyżki oleju waniliowego
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka miodu
sól waniliowa
świeżo zmielony pieprz

Sałatę płuczemy. Truskawki kroimy w ćwiartki, żurawinę moczymy w alkoholu. Kozi ser kroimy w kostkę. Do sałaty dodajemy truskawki, ser, żurawinę i pieprz z zalewy. Przygotowujemy dressing. Olej waniliowy mieszamy z octem balsamicznym i miodem. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i solą waniliową. Polewamy tuż przed podaniem.

Ostro – słodka czekolada

0,5 l mleka
0,2 l słodkiej śmietany 30%
200 g gorzkiej czekolady ( minimum 70%)
¼ laski wanilii
3 łyżeczki cukru waniliowego ( przepis powyżej)
szczypta chilli w płatkach
½ łyżeczki cynamonu

Mleko podgrzać wraz ze śmietaną, oraz laską wanilii doprowadzając delikatnie do wrzenia. Dodać pokruszone kawałki czekolady ( można ją też zetrzeć na tarce), cukier waniliowy, chilli oraz cynamon. Nie gotować, podgrzewać do uzyskania aksamitnej konsystencji. Połowę czekolady wlać do kubka, resztę zmiksować aż do uzyskania pianki, po czym delikatnie przelać do kubka. Piankę można posypać przyprawami korzennymi lub cynamonem.